A diadalmenet vége | Tekrama Blog

A diadalmenet vége

Szerző Tekrama · 2020 Január 12 · 1 perc olvasási idő

Bezuhanó kereset? Csalóka szalagcímek.

Az Index, és más hírportálok címlapon közölték január elején itt: https://index.hu/gazdasag/2020/01/07/teljesen_bezuhant_a_lakaspiac_az_ev_elejen/, hogy vége. Kifulladt az ingatlanpiac diadalmenete.

Azért nem eszik ezt annyira forrón, mint ahogy a cikkekben olvashattuk. Tény, hogy visszaestek az adásvételi számok, de ebben az is szerepet játszik, hogy december és január hagyományosan nem a lakásvásárlás időszaka. A karácsonyt már mindenki az új ingatlanban akarta tölteni, aki vásárolni akart. Tehát nem decemberben vásárolt.

Másrészt a budapesti lakásvásárlási számok már korábban, 2016-tól sem nőttek, a vidék Magyarországának vásárlásai hozták a remek számokat, már ami nem a konkrét ingatlanárat, hanem a tranzakciószámot jelentette.

Azonban az mindenképp a fordulatra utal (amiről árulkodnak az ingatlan kalkulátor által mutatott csökkenő árak is, és írtunk mi is róla: https://tekrama.com/blog/mi-tortenik-az-ingatlanpiacon és itt: https://tekrama.com/blog/vege-az-ingatlanpiac-novekedesenek), hogy az értékesítésből élő ingatlan.com is csökkenő keresettel számol 2020-ra.

Az ingatlan.com stagnáló piaccal számol, enyhe évvel a piacot illetően, és nem növekvő albérleti díjakkal.

visszaeses

Valahol az igazság a szalagcím és a túlzott optimizmus között várható.

A tavalyi év január eleji adataihoz képest mindenesetre mintegy 29 százalékkal kevesebb érdeklődő volt a házak és lakások iránt. A keresési adatokból ha konkrét adatokat nem is, de trendszerű fejleményeket ki lehet olvasni.

Az ország élesen kettévált, és ez most lesz nyilvánvaló. Mert bár a fővárosban az árak nőttek, e a tranzakciószám stagnált vagy csökkent 2016-tól.

ingatlanpiac

Forrás: https://ingatlanmuhely.reblog.hu/2018-ban-ket-uton-az-ingatlanpiac

Ezzel szemben a vidék Magyarországán nőttek az árak, és az átlagos eredményeket ez húzta fel, amit kommunikáltak a piaci szereplők. További érdekes adatokat találtok itt: https://dh.hu/ckfinder/userfiles/files/DH-Barometer_101_HUN_dhhu(2).pdf vidéki és fővárosi vevőkről és eladókról, jövedelmi hátterekről, és társadalmi státuszokról.

videki lakasarak

Ma már Ózdon is újra a 2008-as áron lehet 5 millióért venni háromszobás panelt: https://ingatlan.com/lista/elado+lakas+ozd+3-szoba-felett. (Természetesen az inflációt az ingatlanárak még nem kompenzálták Észak-Borsodban.) Két évvel ezelőtt egy kétszobás, 52 nm2-es felújított panel 2-2,5 millió forint volt. Ahhoz képest van előrelépés. Miskolcon egy igényesen felújított, városközponti téglalakás 16 millió forint, amely 90 ezer forintért adható ki. Hatvanban egy kétszobás, átlagos panellakás 13-14 millió forint. Ez már csak 3-7 millió forintra van a külső kerületek alsó szintű áraitól.

Reméljük, a példák is érzékeltetik: közeledik a megyeszékhelyek és a főváros piaca árban egymáshoz, a korábbi irtózatos szélsőérték-eltérésekhez képest. Érdemes böngészni az Eladó lakás tulajdonostól - típusú hirdetéseket, és figyelemmel követni 2020-ban is az ingatlan kalkulátor adatait!

Olvassátok el korábbi bejegyzésünket a témával kapcsolatban itt (https://tekrama.com/blog/budapest-vonzereje-halvanyul).

További kérdésed lenne a témával kapcsolatban? Írj nekünk: https://www.tekrama.com/contact-us.

Ne maradj le izgalmas, ingatlannal kapcsolatos témákról szóló bejegyzéseinkről! Kövess minket Facebook-on, Instagram-on és a YouTube-on a további hasznos tippekért és tudnivalókért!

Tekrama! Te Otthonod, Te Pénzed, Te Időd.