A szomszéd és az ő fűje | Tekrama Blog

A szomszéd és az ő fűje

Szerző Tekrama · 2020 Február 05 · 2 perc olvasási idő

„Rossz szomszédság török átok“

Nagyvárosi jelenség, hogy a közvetlen környezetünkben élő emberekről is minimálisak az ismereteink. A helyhiány a felfelé építkezést preferálta a városi környezetben már a múlt század eleje óta, így emberek jelentős számban élnek egymás szomszédjaként, „társas“ házakban.

Hatással van ez számos dologra: a városi házak felújítatlanságán, a közgyűlések döntésképtelenségén át a közösségi terek iránti átalakult igényekre is.

Bejegyzésünkben arra keressük a választ, hogy a szomszédság kérdése miképp jelenik meg az ingatlanpiacon, és a mindennapokban.

ingatlan

Amikor az ingatlan kalkulátor adataiból keressük a számunkra megfelelő ingatlant ár, méret és elhelyezkedés szempontjából, bizony beárazzuk a környéket is, a várható szűkebb lakóközösségről meglévő feltételezéseink alapján, vagy a város, falu vagy kerület általunk tudott, vagy hallomásból, olvasottságból tudni vélt képe alapján keresünk.

„Megéri egy kicsit több hitelt felvenni/“jobb“ környéken venni, szomszédokat is vesz az ember“ - ez is egy vélemény, bár a legjobban akkor járunk vélhetően, ha több alkalommal és napszakban járunk az utcában, fedezzük fel a környéket, nézzük meg, kik járnak a lépcsőházban.

lakopark

Mindig jobb a saját szemmel vételezett tapasztalat, minthogy ismerős azt mondja: „Én oda biztos nem költöznék!“ Tapasztaljuk meg, nézzük meg, milyenek a postaládák, a folyosók állapota, a lift. Milyenek a hangok este a lakásban, mikor megtekintjük a tetsző ingatlant. Van, akit zavar a gyerekzaj, kis lábak dobogása, kikerülhető ez is, irány egy sorház, családi ház. Van, akit a belső udvaron nyáron rendszeres grill- és teraszparty zavar, mert a társasági összejövetel színhelye örökifjúéknál, az átadott újépítésűben. Nem lehet kinyitni az ablakot szellőztetni, mert a füst feljön augusztusban is, vagy a gyerekek ugrálnak a trambulinon a nyári szünetben, vagy fociznak.

Vannak életkori sajátosságok az életben, lássuk be:).

Más szomszédunk meg hangprojektorral néz Netflixet, este 11-kor, míg a kisgyerekes altatna. Kompromisszumok, tűréshatárok kérdése, hiszen a nevében is benne van: társas a ház. Vagy folyamatosan „változik“ a szomszédod rövidtávú kiadással foglalkozó szomszédod miatt. Írtunk erről itt:https://tekrama.com/blog/ingatlankiadas-budapesten.

szomszed

Persze az elmagányosodó városi lakosság, és a tűréshatárok összeszűkülése mellett azért vannak ám előnyös oldalak is, és bár ezt kevéssé hangsúlyozzák, azért a szomszédság sok előnnyel is jár társasházban.

Ha a szomszédoddal közös folyosórészen laktok, egy kisebb folyosón belül, és ő már otthonról dolgozik, netán nyugdíjas, biztos lehetsz benne, hogy a váratlan látogatókra figyel, a fura zajokat, szokatlan dolgokat észreveszi: kvázi ingyen portaszolgálatod van.

Mivel többen laktok egy házban, bármilyen tető, vezeték-, víz-, stb. probléma adódik, a nagy lakosságszám miatt gyorsabban meg is fog oldódni, meg a közös képviselet is várhatóan hatékonyabban dolgozik, mint egyesével az egyén (legalábbis bízzunk benne).

Ha egyedül élünk, és jó a kapcsolat a szomszéddal, az egy-egy jó beszélgetést, biztonságtudatot tud okozni: van körülöttem, akit felhívok, ha hirtelen rosszul vagyok.

Az Egyesült Államokban, ahol folyamatosan költözik a munkavállaló lakosság, sok filmben láthatjuk, hogy az új szomszéd pitével, kis kosárral köszön be a szomszédokhoz, akik segítenek nekik a bútorok bepakolásában. Tudják, amikor a munkahely miatt ők is költöznek, erre a gesztusra viszonzásul ők is számíthatnak a következő településen. Hazánkban inkább többszáz kilométerről a rokonok jönnek ilyen helyzetben.

De ha jó a kapcsolat, akár az egyedülálló nagymamakorú néni, vagy unokát nem nevelő nyugdíjas házaspár is felajánlhatja a fiatal házasoknak, hogy vigyáz egy estét a gyerekre (hasonlóan egy másik nagyszerű kezdeményezésre, a „Nagyikölcsönzőre“ gondolhatunk, ahol az idősebb embernek is feldobja a napját, de nem is megterhelő a gyerek jelenléte, akár kis pénzkereseti lehetőség is lehet).

zoldovezet

A szomszédsági kapcsolatok tartásának másik lehetősége a Facebook-csoportok mellett a Miutcánk.hu. Itt a netes kapcsolódási pontokon keresztül ismerjük meg szomszédainkat virtuálisan. https://miutcank.hu/hu.html

Felajánlásokra hasonlóan hasznos, mint az egyes lokális hirdetőcsoportok, vagy közösségépítésre is alkalmas garázsvásárok:). Megismerjük, hogy a tömbben lakó szomszéd miben jó, vannak közös kapcsolódási pontjaink, egyéb jó lehetőségekre szuper. Vagy csak megadja a beszélgetésindítót, ha szimpatikus lány-srác:).

Szóval mielőtt az ingatlan kalkulátor számait nézed, nézz rá a miutcank.hu-ra, a helyi Facebook-csoportokra is, de a személyes meggyőződés a legjobb, ne feledd!

További kérdésed lenne a témával kapcsolatban? Írj nekünk: https://www.tekrama.com/contact-us.

Ne maradj le izgalmas, ingatlannal kapcsolatos témákról szóló bejegyzéseinkről! Kövess minket Facebook-on, Instagram-on és a YouTube-on a további hasznos tippekért és tudnivalókért!

Tekrama! Te Otthonod, Te Pénzed, Te Időd.