Hogyan add ki hosszútávra az otthonodat? | Tekrama Blog

Hogyan add ki hosszútávra az otthonodat?

Szerző Tekrama · 2020 Január 15 · 3 perc olvasási idő

Lakáskiadás kötelező kűrjei 1.: Hosszútáv

Amikor lakáskiadásról gondolkodunk, az egyik olyan befektetési formáról beszélhetünk, amely a kevésbé kockázatos befektetések közé tartozik. Azonban itt is érdemes elkülöníteni a klasszikus hosszútávú, illetve az elmúlt pár évben nagyon népszerűvé váló rövidtávú kiadást.

Első bejegyzésünkben a hosszútávú bérbeadást járjuk körül. Megnézzük, mit tehetünk mi gondos bérbeadóként, hogy csökkentsük a kockázatokat.

Ezeket most pontokba szedve mutatjuk be nektek!

1. Köss szerződést!

A szó elszáll, az írás megmarad. Hidd el, egy vitás helyzetben mindenki a maga érdekei szerint fog emlékezni a beszélgetésetekre, amikor megegyeztetek a bérbeadás körülményeiről.

szerzodes

2. Szerződést köss, ne diktátumot

A bérlő által felvetett, és általad is támogatható dolgok is kerüljenek be a szerződésbe. Törekedj az érdekeid védelmére, de ne feledd, az a cél, hogy végigmenjen a szerződés időtartama, akkor jön ki az ingatlankalkulátor által számolt hozamod. Számolj itt: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:zlcwx8KKfdsJ:https://elemzeskozpont.hu/sites/default/files/oktatas18/ingatlan-befektetes-megterulesi-kalkulator.xls+&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Melyik nap és milyen módon történik a bérleti díj átadása, tulajdonosként milyen módon mehetsz be az ingatlanba, egyéb részletkérdéseket szükséges átbeszéli, és ami fontos: leírni.

3. Ha anyagilag belefér, akkor közjegyző előtt kössétek meg a szerződést.

Ennek vannak költségei, de így a szerződés közokirattá válik, nem kell évekig pereskedni, ha a bérlőd nem fizet, azonnal el kell hagynia az ingatlanod, tulajdonod. Ez vonatkozik a szerződés más pontjainak nem teljesítésére is. Kiköltözési nyilatkozatot is alá kell íratni a bérlővel. Természetesen nem adott okot a bizalmatlanságra, de ne feledd:

A legnagyobb, vagy az egyik legnagyobb vagyonod egy másik ember számára átadásra kerül a szerződéssel. És csak pár napja, pár benyomás alapján ismered. Jobbak a tiszta viszonyok. Az is jelent valamit, ha nem akarja aláírni. Sokan keresnek ma albérletet, ezt ne feledjük, találsz másik bérlőt hamar.

4. Írjatok leltárt

Igen, a kéthavi kaució sok mindent fedez. De azért lehetnek vitás kérdések, mik voltak az ingatlanban az átadáskor. Erre jó egy szerződésmellékletként szereplő leltár, és javasoljuk dátumot is tartalmaző fényképek készítését.

Sok későbbi vitát ez egyértelművé tud tenni.

5. A szerződést célszerű letanúztatni.

6. Bejelentés

Amellett, hogy a törvények is előírják, célszerű is hosszútávú bérlés esetén a bejelentkezés. Orvos, a gyereknek iskola, egyéb, lakcímhez kötött önkormányzati iskolakezdési támogatások - csak néhány példa, amik ezt indokolják. Nem szerez semmilyen tulajdonjogot a lakcímbejelentéssel a bérlő, és a tulajdonos bármikor kijelentheti bérlőit. Korrekt viszony esetén a kijelentkezést a bérlő egyébként is megteszi, békés válás esetén.

7. Kaució

Érdemes a szerződésben előre kikötni, hogy lelakható -e a kéthavi kaució (vagy egyhavi), vagy pedig a bérleti szerződés lejárta után visszakerül a bérlőhöz.

8. A szerződésben érdemes belefoglalni, hogy hányan élhetnek az ingatlanban, csak a tulajdonos engedélyével jöhet új családtag az ingatlanba, hozhat -e háziállatot, dohányzás kérdését is érdemes letisztázni.

9. Felújítások

A törvényi előírások szabályozzák, hogy a lakásban az életvitel szerinti mindennapokhoz szükséges elsődleges dolgokat a tulajdonos garantálja (víz, villany, gáz működőképessége például). Láttunk már olyan szerződést, amely néhány havi lakbér elengedését kötötte felújítási munkálatok elvégzéséhez.

Olyat is, amiben a tulajdonos beleegyezésével, a bérlő költségére végezhetőek felújítások (festés, tapétázás). Ez a két fél megállapodásán múlik.

A használatból fakadó cserék (hűtő, mosógép pl.) a bérlőt terhelik inkább, míg a bojler a tulajdonost. Ez azért józan ésszel belátható, de ez teljesen a két félen múlik.

adozas

10. Adózz, megéri.

Sokkal kedvezőbb az ingatlankiadás utáni adózás, mint akár három éve. Korábban a rezsiköltségek után is meg kellett fizetni a 15 százalékos szja-t (igen, mi sem értettük:), nem a tulajdonos fürdött a vízben, ő a postás, aki elviszi a pénzt meg a csekket befizetni).

Ez év januárjától tisztán a szerződésben szereplő bérleti díj után kell adózni.

Ingatlankalkulátor kiadás utáni adózáshoz itt: https://mfor.hu/kalkulatorok/lakaskiadasikalkulator.html

Adózási lehetőségek:

1. A 10%-os költségátalány

A szerződésben szereplő bérleti díj 90%-át (bérleti díj x 0,9) adózzuk le 15%-al a NAV felé, negyedéves bontásban. Utalás esetében a nevet és az adószámot tüntessük fel. A fennmaradó 10% a költségeid, amiket a kiadás kapcsán tettél, nem kell igazolni.

100 000 Ft esetén havi 13 500 Ft, és nyugodtan alszik az ember.

Adóbevallásban a 70-74 sor között kell feltüntetni a konkrét összegeket, és jelölni az ingatlan bérbeadást is a bevallásban.

2. Tételes adózás

Amint láttuk, a 10%-os költséghányados adózás nem bonyolult. Pénzügyileg lehet, hogy a tételes adózás megéri. Levonhatóak a kiadás bevételeiből az alábbiak:

Levonható költségek

- összes lakásra fordított kiadás (új hűtő, lámpa, wc-tartály, vízóracsere, ami felmerül)

- rezsi

- amortizáció 2% mértékig vásárolt, tehát nem örökölt ingatlan esetén.

Tehát a kiadás bevételéből levonhatod a költségeidet, és az adót ezután fogod fizetni. Gyűjteni kell a számlákat egy esetleges ellenőrzéshez persze.

Ha megvetted a kiadni kívánt lakást, és csökkent a stressz rajtad (cikkünk erről itt: https://tekrama.com/blog/sok-a-stressz-az-ingatlan-adasvetel-kapcsan)), tippjeinkkel segítettünk, bízunk benne!

További kérdésed vagy megjegyzésed lenne a kutatással vagy a témával kapcsolatban? Írj nekünk: https://www.tekrama.com/contact-us.

Ne maradj le izgalmas, ingatlannal kapcsolatos témákról szóló bejegyzéseinkről! Kövess minket Facebook-on, Instagram-on és a YouTube-on a további hasznos tippekért és tudnivalókért!

Tekrama! Te Otthonod, Te Pénzed, Te Időd.