Ingatlankiadás rövidtávra | Tekrama Blog

Ingatlankiadás rövidtávra

Szerző Tekrama · 2020 Január 23 · 1 perc olvasási idő

Erre is gondolj: a rövidtávú lakáskiadás adózása 2020-ban

Az elmúlt években világszerte rohamosan terjedtek el a rövidtávú szálláskiadással, lakáskiadással kapcsolatos szolgáltatások. Ez egy szabályozott gazdasági keretek között végezhető jellemzően párnapos-egy hetes ingatlan bérbeadási forma, lehetőség.

ingatlanberbeadas

A magyar jogban „Egyéb szálláshely-szolgáltatás” a meghatározása az ilyen típusú szolgáltatásnak.

A tevékenység elindításához szükséges, hogy első körben megnézzük ingatlan kalkulátor segítségével, hogy mennyi is a bekerülési költsége egy olyan, jellemzően belvárosi ingatlannak, amit „internetes szobakiadásra” akarunk használni. Célszerű kalkulálni, számolni előre, javasoljuk nektek, vessétek egybe a hozamokat a MÁK Plusz, a hosszútávú, 11 hónapra számolt normál lakáskiadás hozamaival. Ha a ti elvárt kalkulációtok hozza a számokat, akkor ne felejtsük el: adóköteles szolgáltatásról beszélünk!

berbeadas adozas

Miután a kerületileg/városilag illetékes jegyző elbírálta pozitívan a kérelmünket, ami körülbelül ilyen adatokat fog bekérni: http://www.ferencvaros.hu/doks/unymt/IPKER_SzllshelyUzemeltts.pdf, jelentési kötelezettségünk van az adóhivatal irányába. Ezt az írásban megkapott szálláshely-üzemeltetési engedély kézhezvételét követően tegyétek meg.

Jobb a nyugodt alvás, kellemes a hozam. A kevesebb néha több, tartja a mondás, és milyen igaz ez, mintha többévnyi elmaradást plusz büntetést kellene befizetni – rövid határidőn belül.

1. lépés: Be kell jelentkeznünk a helyi polgármesteri hivatal adócsoportjánál.

2. lépés: Ki kell töltenünk egy, a tevékenységre vonatkozó nyomtatványt.

3. lépés: Így már hivatalosan is kiadható az ingatlanunk.

A NAV tájékoztatást adott ki, amely segíti az adózási tevékenységet (itt olvasható: https://nav.gov.hu/szja/szja#/clean/nav/szja_b/tajekoztatok/Ingatlan_berbeadas_sz20191126.html?query=b%C3%A9rbead%C3%A1s).

Rövid, kivonatos tartalma az alábbi:

- Bejelentési kötelezettség van a NAV irányába

- Az adó mértéke 15%

- A jövedelem magánszemélytől származó jövedelem.

A jövedelem megállapítása

„Az egyéb szálláshely-szolgáltatás bevételéből többféleképpen állapítható meg a jövedelem:

- magánszemélyként:

  • 10 százalékos költséghányad alkalmazásával vagy
  • tételes költségelszámolással,
  • tételes átalányadózással.

- egyéni vállalkozóként:

  • vállalkozói személyi jövedelemadó vagy

  • átalányadózás mellett.” – fogalmaz a NAV.

Az adózási formákról korábbi cikkünkben írtunk itt: https://tekrama.com/blog/hogyan-add-ki-hosszutavra-az-otthonodat és itt https://tekrama.com/blog/ingatlanugyletek-kapcsan-keletkezo-kotelezettsegek-illetekek-es-adok.

A bevallás a szokásos évi adóbevallásban történik, és negyedévente adóelőleget szükséges fizetni.

Szendrei Ádám tanácsadó oldalán egy remek excel-tábla érhető el az adózás számításához:

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:mOXvbjbmnoAJ:https://szendreiadam.hu/wp-content/uploads/2019/08/airbnb-lakaskiadas-kalkulator.xlsx+&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Hasznos lehet a számoláshoz!

ingatlankiadas

További kérdésed vagy megjegyzésed lenne a kutatással vagy a témával kapcsolatban? Írj nekünk: https://www.tekrama.com/contact-us.

Ne maradj le izgalmas, ingatlannal kapcsolatos témákról szóló bejegyzéseinkről! Kövess minket Facebook-on, Instagram-on és a YouTube-on a további hasznos tippekért és tudnivalókért!

Tekrama! Te Otthonod, Te Pénzed, Te Időd.